Чим не варто годувати дітей

Чим не варто годувати дітей

Згідно з останніми науковими дослідженнями, деякі продукти харчування впливають на гіперактивність дітей та дефіцит уваги. До таких продуктів відносяться цукор, молоко, сіль, деякі харчові барвники та фосфати.

Фосфати

У харчових продуктах фосфатні домішки маркуються літерою «Е». Вони містяться в багатьох промислових продуктах під такими назвами: «розпушувач», «соєвий лецитин», «поліфосфати». Вчені довели, що при харчуванні продуктами без фосфатів поліпшується стан 83% гіперактивних хлопчиків та 87% дівчаток. Вже після 4 днів дієти без фосфатів зникає гіперактивність, поліпшується увага у дітей. При поверненні до звичного меню симптоми повертаються вже протягом декількох годин.

Харчові барвники

Європейський Союз вимагає від виробників зазначати таке: «Ці барвники можуть шкідливо впливати на діяльність та увагу дітей» на упаковці продуктів, що містять Е110, Е104, Е122, Е129, Е102 та Е124. Проте на упаковках склад написаний такими маленькими літерами, щоб варто з собою брати лупу.

Сіль

Сіль підвищує кров’яний тиск, і дитині 7-10 років не можна споживати більше 5 г солі не день. Проблема полягає в тому, що більшість промислових продуктів містять сіль, навіть пластівці для сніданку. Зі 100 г кукурудзяних пластівців споживається майже 30%, а зі шматочком шинки — 87% добової норми солі. З’ївши ці два продукти дитина може легко перевищити добову норму солі.

Молоко

Науковці стверджують, що молоко не є таким вже безпечним продуктом, оскільки містить фосфати та цукор, сприяє агресії та неуважності. Рекомендують особливо уникати знежиреного та нагрітого при високій температурі молока, оскільки воно втрачає ферменти, що дають змогу йому перетравлюватися, і жири, що уповільнюють надходження цукру в кров.

Аспаркам і глутамат

Можуть спричиняти гіперактивність у дітей.

Нестача вітамінів

Полівітамінні добавки поліпшують контроль антисоціальної поведінки, агресії у дітей 6-10 років з синдромом дефіциту уважності та гіперактивності.